Открыла для себе еще одно вкуснейшее лакомство, способное по своей
привлекательности соперничать даже с шоколадным суфле (а надо сказать,
суфле у нас до сих пор было настоящим хитом) - это крем-карамель! Хорош
всем: нежностью и податливостью своей гастрономически соблазняет,
томно-карамельно ласкает взгляд, можно приготовить заранее, а в
исполнении еще проще, чем браунис.
Recently I have found a delicious dessert which is a strong competitor to chocolate souffle (and I have to say the chocolate souffle is a real hit in our family!) - this is creme caramel! It's perfect. So tender, so tempting, can be cooked in advance and cooking process almost as easy as brownies.
Recently I have found a delicious dessert which is a strong competitor to chocolate souffle (and I have to say the chocolate souffle is a real hit in our family!) - this is creme caramel! It's perfect. So tender, so tempting, can be cooked in advance and cooking process almost as easy as brownies.
Вам понадобится:
- 2,5 стакана сахара (1.5 стакана для приготовления карамели и 1 стакан для приготовления крема)
- 2 стакана молока
- 1 стакан сливок (20% жирности, кто не боится за фигуру, может взять и 30%, будет только вкуснее)
- 4 яйца
- 2 яичных желтка
- 2 ч.л. ванильного экстракта или 2 ст.л. сиропа "Айриш Крим"
Ingredients:
- 2,5 cups granulated sugar (1,5 cup for caramel and 1 cup for creme)
- 2 cups of milk
- 1 cup of creme (20% fat, if you feel confident re your slim body, take 30% fat creme, the taste of creme caramel will be even better)
- 4 eggs
- 2 egg yolks
- 2 teaspoons vanilla extract or 2 table spoons of "Irish Creme" liquor
1. Сначала приготовим карамель. Расскажу вам наипростейший способ, используя который нельзя ошибиться. Многие рецепты рекомендуют смешать некоторое количество сахара и некоторое количество воды, потом выпаривать воду, ожидая превращения сахара в карамель. Есть различные способы тестирования готовности карамели. Все это мы оставим тем, кто любит позаковыристее, а сами пойдем самым простым и эффективным путем. Возмите 1.5 стакана сахара, высыпьте его в ковшик, желательно с толстым дном, поставьте на средний огонь и, постоянно помешивая сахар деревянной ложкой, наблюдайте, как на ваших глазах будет совершаться чудо.
1. Let's cook caramel at first. I'll tell you about one simple trick, which is absolutely foolproof. Many other recipes for caramel recommend to combine some sugar and water, then boil the water out and wait until this mixture turns to caramel. Then they explain to you different kinds of testing if the caramel ready. Because the water has to evaporate completely in order for the sugar to caramelize, this just wastes time. Let's leave it for those who prefer to master these kinds of testing and will choose more simple and effective way.
Take 1.5 cups of sugar, put it to small ladle, preferably with a thickened bottom, and place on middle heat. You need to stir the sugar over with a wooden spoon until it turns a deep read.
Сначала сахар начнет сворачиваться маленькими комочками.
Sugar will start to turn into small sugar balls.
Потом таких комочков будет становиться все больше и больше. Главное - постоянно помешивайте сахар, не давая ему пригореть!
Then there will be more and more of these balls. Important: do not stop to stir, do not let the sugar to burn!
Вскоре в ковшике будут кататься одни только комочки, а сахар внизу начнет постепенно плавиться. Не останавливайтесь, помешивайте.
Soon in a ladle you'll see many sugar balls of different sizes, and then sugar in the bottom will start to melt. Don't stop, stir.
Как только комочки сахара исчезнут и сахарная масса приобретет приятно-карамельный цвет и однородную консистенцию, карамель готова. Этот момент невозможно пропустить и с чем-либо спутать.
As soon as sugar balls disappear and the mixture will acquire nice-looking caramel color and even consistency, your caramel is ready. This moment is impossible to miss or take for something else.
2. Снимите карамель с огня и разлейте по формочкам так, чтобы она раавномерно покрыла дно формочки слоем толщиной приблизительно в 4 мм. Прилипшие капли по краям формочек снимите, они нам не нужны.
2. Take caramel off the heat and pour just enough caramel into six 6-ounce ramekins to cover the bottoms with a thin layer. Avoid getting any on the sides of the ramekins.
3. Теперь займемся приготовлением крема. Смешайте молоко и сливки в кастрюле, поставьте ее на средний огонь и доведите до кипения. Снимите с огня, слегка остудите, добавьте ароматизатор (в идеале ваниль, но в моем случае в тот день это был сироп "Айриш Крим").
3. So, we cooked the caramel, now let's cook creme mixture. Add creme to milk and bring this mixture to a simmer in a heavy-bottomed saucepan. Take it off the heat and add the vanilla extract of "Irish Creme" liquor for nice aroma.
4. Смешайте миксером яйца, желтки и сахар в течение примерно 2х минут, пока масса не побелеет и не увеличится в объеме. Постоянно помешивая смесь, чтобы яйца не свернулись, постепенно влейте в него молоко.
4. In a bowl whisk the remaining sugar, eggs and egg yolks for about 2 minutes or until the mixture is slightly pale and it's volume increases. Use a whisk to stir the hot milk/creme into the mixture and stir until the eggs are completely combined with a milk. Be careful, add little by little or egg mixture can be destroyed.
5. Дайте смеси постоять 10-15 минут, чтобы пена поднялась наверх и вы могли снять ее шумовкой. Не торопитесь! Выждите эти 15 минут. Если вы снимите пену не полностью, десерт не получится в том виде, в каком он должен получиться (я это поняла на трех своих неудачных попытках, пожалуйста, учитесь на моих ошибках).
5. Let the mixture sit for 10-15 minutes so milk froth would go up and you could take it out with a skimmer. Don't skip this part! Wait for 15 minutes. If you take out froth not completely, the final result won't make you happy (I understood it after three unlucky attempts to cook creme caramel, so, please, learn from my mistakes).
Это та самая пена, способная испортить ваш любимый десерт.
Yes, this is the froth which can ruin your dessert.
Здесь пена уже снята, осталась только яично-молочная приятного кремового цвета смесь.
In this photo the froth is removed already, so you can see only nice looking egg-milk mixture.
6. После того, как пена снята, разлейте крем по формочкам с карамелью.
6. After the froth is removed, pour the mixture into caramel-lined ramekins. For better results strain it through a fine-mesh sieve to avoid egg specks.
7. Разогрейте духовку до 160 С. Возьмите глубокий противень, поместите в него формочки, после чего вскипятите чайник и залейте в противень кипяток до 2/3 высоты формочек. Поместите противень с формочками в духовку.
7. Preheat the oven to 325 F. Pour enough hot water into the baking dish with sides at least as high as ramekins, the water should come halfway up the sides of the ramekins. Arrange ramekins in a baking dish and place the dish in the oven.
8. Выпекайте крем-карамель прибилизительно 50 минут. Степень готовности определяйте, подвигав противень вперед-назад, крем должен схватиться и напоминать по трепыханию желе, но вам должно быть очевидно, что внутри он НЕ в жидком состоянии!
8. Bake for about 50 minutes or until the surface of the custards stay still when you wiggle them back and forth.
Итак, крем-карамель готов!
Hooray, your creme caramel is ready!
9. Извлеките формочки из противня и остудите в течение 1-1.5 часов до комнатной температуры, после чего накройте сверху пленкой и поместите в холодильник, как минимум, на 2-3 часа перед подачей. Хранить крем-карамель в холодильнике можно 2 дня.
9. Take the ramekins out of the baking dish and let them cool for 1-1.5 hours at room temperature. Then cover ramekins with a transparent plastic film and refrigerate 2-3 hours minimum. Serve cold. You can keep creme caramel in a fridge for 2 days.
10. Чтобы извлечь крем-карамель из формочки, тонким ножом проведите по стенкам формы, отделив от нее поверхность крема, аккуратно потрясите и десерт окажется на тарелке. Оставьте на 20-30 секунд над ним формочку, карамельный соус живописно окружит ваше творение, после чего формочку с чистой совестью можно будет снять, а десерт с гордостью подать гостям :)
10. To take creme caramel our of the ramekins, run a knife around each of the custards to loosen them. Put a rimmed plate over a creme caramel and, holding the ramekin firmly against the plate, after 20 seconds flip the whole thing over. Get a quick up and down shake while still holding firmly and lift off the ramekin.
Приятного вам аппетита и постарайтесь ограничиться одной порцией! %)
Bon appetit and, please, try to limit your dessert this day to only one portion! :)
- 2,5 стакана сахара (1.5 стакана для приготовления карамели и 1 стакан для приготовления крема)
- 2 стакана молока
- 1 стакан сливок (20% жирности, кто не боится за фигуру, может взять и 30%, будет только вкуснее)
- 4 яйца
- 2 яичных желтка
- 2 ч.л. ванильного экстракта или 2 ст.л. сиропа "Айриш Крим"
Ingredients:
- 2,5 cups granulated sugar (1,5 cup for caramel and 1 cup for creme)
- 2 cups of milk
- 1 cup of creme (20% fat, if you feel confident re your slim body, take 30% fat creme, the taste of creme caramel will be even better)
- 4 eggs
- 2 egg yolks
- 2 teaspoons vanilla extract or 2 table spoons of "Irish Creme" liquor
1. Сначала приготовим карамель. Расскажу вам наипростейший способ, используя который нельзя ошибиться. Многие рецепты рекомендуют смешать некоторое количество сахара и некоторое количество воды, потом выпаривать воду, ожидая превращения сахара в карамель. Есть различные способы тестирования готовности карамели. Все это мы оставим тем, кто любит позаковыристее, а сами пойдем самым простым и эффективным путем. Возмите 1.5 стакана сахара, высыпьте его в ковшик, желательно с толстым дном, поставьте на средний огонь и, постоянно помешивая сахар деревянной ложкой, наблюдайте, как на ваших глазах будет совершаться чудо.
1. Let's cook caramel at first. I'll tell you about one simple trick, which is absolutely foolproof. Many other recipes for caramel recommend to combine some sugar and water, then boil the water out and wait until this mixture turns to caramel. Then they explain to you different kinds of testing if the caramel ready. Because the water has to evaporate completely in order for the sugar to caramelize, this just wastes time. Let's leave it for those who prefer to master these kinds of testing and will choose more simple and effective way.
Take 1.5 cups of sugar, put it to small ladle, preferably with a thickened bottom, and place on middle heat. You need to stir the sugar over with a wooden spoon until it turns a deep read.
Сначала сахар начнет сворачиваться маленькими комочками.
Sugar will start to turn into small sugar balls.
Потом таких комочков будет становиться все больше и больше. Главное - постоянно помешивайте сахар, не давая ему пригореть!
Then there will be more and more of these balls. Important: do not stop to stir, do not let the sugar to burn!
Вскоре в ковшике будут кататься одни только комочки, а сахар внизу начнет постепенно плавиться. Не останавливайтесь, помешивайте.
Soon in a ladle you'll see many sugar balls of different sizes, and then sugar in the bottom will start to melt. Don't stop, stir.
Как только комочки сахара исчезнут и сахарная масса приобретет приятно-карамельный цвет и однородную консистенцию, карамель готова. Этот момент невозможно пропустить и с чем-либо спутать.
As soon as sugar balls disappear and the mixture will acquire nice-looking caramel color and even consistency, your caramel is ready. This moment is impossible to miss or take for something else.
2. Снимите карамель с огня и разлейте по формочкам так, чтобы она раавномерно покрыла дно формочки слоем толщиной приблизительно в 4 мм. Прилипшие капли по краям формочек снимите, они нам не нужны.
2. Take caramel off the heat and pour just enough caramel into six 6-ounce ramekins to cover the bottoms with a thin layer. Avoid getting any on the sides of the ramekins.
3. Теперь займемся приготовлением крема. Смешайте молоко и сливки в кастрюле, поставьте ее на средний огонь и доведите до кипения. Снимите с огня, слегка остудите, добавьте ароматизатор (в идеале ваниль, но в моем случае в тот день это был сироп "Айриш Крим").
3. So, we cooked the caramel, now let's cook creme mixture. Add creme to milk and bring this mixture to a simmer in a heavy-bottomed saucepan. Take it off the heat and add the vanilla extract of "Irish Creme" liquor for nice aroma.
4. Смешайте миксером яйца, желтки и сахар в течение примерно 2х минут, пока масса не побелеет и не увеличится в объеме. Постоянно помешивая смесь, чтобы яйца не свернулись, постепенно влейте в него молоко.
4. In a bowl whisk the remaining sugar, eggs and egg yolks for about 2 minutes or until the mixture is slightly pale and it's volume increases. Use a whisk to stir the hot milk/creme into the mixture and stir until the eggs are completely combined with a milk. Be careful, add little by little or egg mixture can be destroyed.
5. Дайте смеси постоять 10-15 минут, чтобы пена поднялась наверх и вы могли снять ее шумовкой. Не торопитесь! Выждите эти 15 минут. Если вы снимите пену не полностью, десерт не получится в том виде, в каком он должен получиться (я это поняла на трех своих неудачных попытках, пожалуйста, учитесь на моих ошибках).
5. Let the mixture sit for 10-15 minutes so milk froth would go up and you could take it out with a skimmer. Don't skip this part! Wait for 15 minutes. If you take out froth not completely, the final result won't make you happy (I understood it after three unlucky attempts to cook creme caramel, so, please, learn from my mistakes).
Это та самая пена, способная испортить ваш любимый десерт.
Yes, this is the froth which can ruin your dessert.
Здесь пена уже снята, осталась только яично-молочная приятного кремового цвета смесь.
In this photo the froth is removed already, so you can see only nice looking egg-milk mixture.
6. После того, как пена снята, разлейте крем по формочкам с карамелью.
6. After the froth is removed, pour the mixture into caramel-lined ramekins. For better results strain it through a fine-mesh sieve to avoid egg specks.
7. Разогрейте духовку до 160 С. Возьмите глубокий противень, поместите в него формочки, после чего вскипятите чайник и залейте в противень кипяток до 2/3 высоты формочек. Поместите противень с формочками в духовку.
7. Preheat the oven to 325 F. Pour enough hot water into the baking dish with sides at least as high as ramekins, the water should come halfway up the sides of the ramekins. Arrange ramekins in a baking dish and place the dish in the oven.
8. Выпекайте крем-карамель прибилизительно 50 минут. Степень готовности определяйте, подвигав противень вперед-назад, крем должен схватиться и напоминать по трепыханию желе, но вам должно быть очевидно, что внутри он НЕ в жидком состоянии!
8. Bake for about 50 minutes or until the surface of the custards stay still when you wiggle them back and forth.
Итак, крем-карамель готов!
Hooray, your creme caramel is ready!
9. Извлеките формочки из противня и остудите в течение 1-1.5 часов до комнатной температуры, после чего накройте сверху пленкой и поместите в холодильник, как минимум, на 2-3 часа перед подачей. Хранить крем-карамель в холодильнике можно 2 дня.
9. Take the ramekins out of the baking dish and let them cool for 1-1.5 hours at room temperature. Then cover ramekins with a transparent plastic film and refrigerate 2-3 hours minimum. Serve cold. You can keep creme caramel in a fridge for 2 days.
10. Чтобы извлечь крем-карамель из формочки, тонким ножом проведите по стенкам формы, отделив от нее поверхность крема, аккуратно потрясите и десерт окажется на тарелке. Оставьте на 20-30 секунд над ним формочку, карамельный соус живописно окружит ваше творение, после чего формочку с чистой совестью можно будет снять, а десерт с гордостью подать гостям :)
10. To take creme caramel our of the ramekins, run a knife around each of the custards to loosen them. Put a rimmed plate over a creme caramel and, holding the ramekin firmly against the plate, after 20 seconds flip the whole thing over. Get a quick up and down shake while still holding firmly and lift off the ramekin.
Приятного вам аппетита и постарайтесь ограничиться одной порцией! %)
Bon appetit and, please, try to limit your dessert this day to only one portion! :)
Комментариев нет:
Отправить комментарий